Presentació

La Secció de Ciències Biològiques fou instituïda el 1989 en desdoblar-se la Secció de Ciències —que havia estat fundada el 1911— en la Secció de Ciències Biològiques i la Secció de Ciències i Tecnologia.

Malgrat aquest desdoblament, manté un estret lligam amb la Secció de Ciències i Tecnologia fins el punt que una de cada tres reunions ordinàries és conjunta de les dues seccions. Comparteix múltiples activitats amb aquesta Secció, com són la publicació de la revista en llengua anglesa Contributions to Science  —que té com a objectiu donar a conèixer internacionalment els investigadors catalans en tant que catalans— i la publicació de la col·lecció Clàssics de la Ciència, conjunt d’obres d’especial rellevància en l’evolució històrica de la ciència. Les dues seccions han organitzat conjuntament jornades relatives a temàtiques compartides com ara contaminació, enginyeria biomèdica, canvi climàtic, ecologia i sostenibilitat, entre altres.

En tant que Ciències Biològiques, la Secció abasta àrees científiques molt diverses, tant de biologia general (biologia cel·lular, biologia molecular, bioquímica, genètica, antropologia), com de biologia d’organismes i sistemes (ecologia, entomologia, botànica, micologia, zoologia), com de ciències de la salut, més diversificades (microbiologia, cardiologia, ciències de la conducta, embriologia humana, endocrinologia, farmacologia, geriatria, hepatologia, immunologia, neurociències, nutrició i bromatologia, pediatria, psiquiatria, toxicologia, veterinària).

Pel que fa a la recerca, desenvolupa programes encabits en l’àmbit de la catalanística, de caire terminològic o orientats a l’estudi del patrimoni biològic i genètic. D’altra banda, impulsa recerques no pròpiament centrades en territoris de parla catalana que contribueixen, però, al desenvolupament i a la difusió de la recerca.

Per a contactar amb la Secció: seccb@iec.cat