Activitats

‘Ecologia viscuda’, de Jaume Terradas

L’Associació d’Amics de la UAB organitza l’acte de presentació del llibre Ecologia viscuda (Publicacions de la universitat de València, 2010), de Jaume Terradas, professor emèrit del Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d’Ecologia de la UAB, i membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC. La presentació es fa el 21 de març de 2011, a les 16 h, a la Torre Vila-Puig.

Ecologia viscuda és una reflexió sobre els temes que han centrat, al llarg de quatre dècades, els treballs científics de Jaume Terradas, un dels pioners en recerca d’ecosistemes terrestres i en educació ambiental a Espanya. No es tracta d’una autobiografia, sinó d’una reflexió de l’autor tot tenint en compte la perspectiva actual sobre el medi ambient, les tendències econòmiques i l’ús de recursos naturals que desgasta l’entorn local i global.

Informació extreta del web de la UAB. Cliqueu aquí per llegir la notícia completa.

Malalties emergents

El 14 de febrer es presenta el llibre Malalties emergents, publicat per l’IEC i coordinat pels doctors Màrius Foz i Francesc Gonzàlez i Sastre. En l’acte assisteixen Antoni Plasència, director general de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, i Salvador Giner, president de l’IEC.

Aquest llibre analitza a fons qüestions com ara quines malalties poden ser considerades com a emergents o reemergents? Quins són els fenòmens que n’afavoreixen l’aparició i l’increment? Quin impacte tenen en l’àmbit sanitari, social i econòmic? Què cal fer per a prevenir-les?

Centenari Seccions Ciències

Activitats proposades per a commemorar el centenari de les Seccions de Ciències:

21 juny 2011: Simposi sobre llengua i ciència

Títol: La revisió de les llengües mitjanes com a eines científiques

Resum: Revisió de les experiències de països semblants a Catalunya pel que fa als usos lingüístics en el camp de la creació i la difusió de ciència.

Programa llengua i ciència

Alguna documentació de consulta:

Novembre 2011: Conferències sobre l’ideal científic de Catalunya

Títol: L’ideal científic de Catalunya: 1911-2011. Centenari de la creació de la històrica Secció de Ciències de l’Institut d’Estudis Catalans

Resum: Es farà una semblança dels primers membres de la històrica Secció de Ciències de l’Institut, els projectes que van impulsar i el que van representar per a l’evolució de les ciències i el desenvolupament científic del país.

Comissió organitzadora: Oriol Casassas i Jacint Corbella.

Logotips del centenari de les Seccions de Ciències

Logotip ‘Secció Ciències’

Logotip ‘Un segle de ciència en català’

Logotip amb escut, sense lemes

Històric d’activitats

Diccionari de les ciències ambientals

El 29 d’octubre es presenta l’edició en línia del Diccionari de les ciències ambientals, realitzat amb el suport del programa «Diccionari de ciència i tecnologia». La presentació té lloc a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut a les 18,30 hores.


Taller d’epistemologia científica

La Secció de Ciències Biològiques i la Secció de Ciències i Tecnologia promouen una trobada sobre el tema “Realisme i determinisme a l’empara del que hi diu la mecànica quàntica”, programada per al 10 de juny de 2008.


En memòria d’Oriol de Bolòs

L’Institut d’Estudis Catalans celebra una sessió en memòria d’Oriol de Bolòs i Capdevila (1924-2007), qui fou membre de la Secció de Ciències Biològiques. L’acte es farà el dia 11 de març, a les 19 hores, a la Sala Prat de la Riba de l’Institut.


Placa d’homenatge a Ramon Margalef

En el marc de les activitats Barcelona-Ciència 2007, i a proposta de la Comissió de la Memòria, de l’Institut de Cultura de Barcelona, es descobreix una placa en homentage a Ramon Margalef. Aquest acte es durà a terme el 31 de gener a les 13h a la casa on va viure des del 1952 fins al 1981, situada a la Ronda del Guinardó, 31, de Barcelona.