Centenari Ciències

Una escultura per al centenari

L’escultor Xavier Jansana presenta a l’Institut d’Estudis Catalans el treball que ha fet per a commemorar el centenari de la creació de la històrica Secció de Ciències, titulat «Camins del saber 2011».

«Camins del saber 2011», escultura commemorativa del centenari de la històrica Secció de Ciències (1911-2011)

L’escultura, de 140x45x14 cm, presenta un bloc massís de pedra blanca sobre el qual reposen cinc columnes de pedra negra que adopten formes ondulants, com cinc flames (una per a cada secció de l’IEC) en què les primeres (des de l’esquerra) comencen a moure’s ja des de la base i, a mida que s’avança en el temps i es van creant noves seccions, les noves flames inicien també la seva trajectòria vital.

La pedra blanca és marès (calcarenita) de Menorca, pedra sedimentària, mentre que la pedra negra és basalt (roca ígnia volcànica) de Castellfollit de la Roca. L’ús d’aquests materials vol transmetre la idea que sobre un bon sediment neix amb força una entitat profunda i autèntica.

L'escultor Xavier Jansana (al centre) lliura l'escultura al president de l'IEC, Salvador Giner (esquerra), i al president de la Secció de Ciències Biològiques, Francesc Gonzàlez i Sastre (dreta)

Centenari Seccions Ciències

Activitats proposades per a commemorar el centenari de les Seccions de Ciències:

21 juny 2011: Simposi sobre llengua i ciència

Títol: La revisió de les llengües mitjanes com a eines científiques

Resum: Revisió de les experiències de països semblants a Catalunya pel que fa als usos lingüístics en el camp de la creació i la difusió de ciència.

Programa llengua i ciència

Alguna documentació de consulta:

Novembre 2011: Conferències sobre l’ideal científic de Catalunya

Títol: L’ideal científic de Catalunya: 1911-2011. Centenari de la creació de la històrica Secció de Ciències de l’Institut d’Estudis Catalans

Resum: Es farà una semblança dels primers membres de la històrica Secció de Ciències de l’Institut, els projectes que van impulsar i el que van representar per a l’evolució de les ciències i el desenvolupament científic del país.

Comissió organitzadora: Oriol Casassas i Jacint Corbella.

Logotips del centenari de les Seccions de Ciències

Logotip ‘Secció Ciències’

Logotip ‘Un segle de ciència en català’

Logotip amb escut, sense lemes